Terug naar overzicht
27 juli 2016

Zorgvolmacht voor u uitgelegd

Een zorgeloze oude dag, wensen we dat niet allemaal? Maar wat als u dement wordt, wie gaat er dan voor uw vermogen zorgen? Tijd om dieper in te gaan op de zorgvolmacht.

Een zorgvolmacht is een volmacht die een bekwaam persoon (lastgever) verleent aan een andere persoon (lasthebber) om, met het oog op een latere periode van handelingsonbekwaamheid, die persoon toe te laten welbepaalde handelingen te stellen met betrekking tot zijn vermogen. Dergelijke zorgvolmacht kan later zeker zijn nut bewijzen. Zo vermijdt u dat het beheer van uw vermogen wordt geblokkeerd door een voortdurende tussenkomst van een rechter. Niet enkel het beheer, maar ook de beschikking over uw vermogen kan u delegeren, en dus ook later bepaalde technieken van successieplanning mogelijk maken.

Wat als u niets regelt?

Indien u geen zorgvolmacht heeft opgemaakt, zal de rechter uw vermogen onder bewind plaatsen en een vervolgens een bewindvoerder aanstellen. Deze persoon kan een vreemde zijn en zal uw vermogen verder beheren, onder toezicht van de rechter. Op het vlak van successieplanning worden de mogelijkheden uiterst beperkt. Veel zal afhangen van de vraag of u de rechter kan overtuigen van uw persoonlijke wil om bepaalde handelingen te stellen. Kan u dit niet (meer), dan is het quasi uitgesloten dat uw bewindvoerder nog een schenking kan doen of een wijziging in het huwelijkscontract kan doorvoeren. Steeds zal het akkoord (of machtiging) van de rechter gevraagd moeten worden. Ook dit kan u vermijden met een zorgvolmacht. Uw lasthebber zal dan zelf kunnen handelen zonder voorafgaande toestemming.

Zorgvolmacht voor wie?

In het kader van successieplanning wordt best proactief een regeling uitgewerkt. U wacht dus best niet af tot het te laat is om te handelen. Met het oog op de toenemende vergrijzing stijgt de kans dat ieder van ons later wordt geconfronteerd met een lange periode van onbekwaamheid om zijn eigen vermogen te beheren. Niettemin kan een zorgvolmacht een enorme meerwaarde bieden.

Maar ook buiten elke vorm van successieplanning, kan een zorgvolmacht een discontinuïteit in het beheer van uw vermogen vermijden. U kan voor bepaalde minder belangrijke zaken zelf een regeling uitwerken, waardoor uw lasthebber later onmiddellijk uw zaken verder kan waarnemen. Ieder van ons heeft er dus belang bij om hier even bij stil te staan. Met een zorgvolmacht legt u immers zelf de regie over uw vermogen bij de gewenste persoon, ongeacht wat de toekomst brengen zal.

Nieuwsbrief

Wij zijn er om u op zowel fiscaal, financieel als juridisch vlak professioneel te adviseren. Blijf op de hoogte en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© Van Havermaet Family Office 2024