Terug naar overzicht
25 februari 2021

Taks op de effectenrekeningen in werking: krachtlijnen en gevolgen

Gisteren (25 februari) werd in het Belgisch Staatsblad de wet gepubliceerd die de veelbesproken taks op de effectenrekeningen (TER) invoert. Dit betekent dat deze in werking treedt vanaf vandaag.

Krachtlijnen van de taks op de effectenrekeningen

De nieuwe TER is een jaarlijkse “abonnementstaks” van 0,15 procent op alle effectenrekeningen met een gemiddelde waarde van meer dan 1 miljoen euro. De taks is van toepassing op Belgen die een effectenrekening hebben in België of in het buitenland alsook op alle effectenrekeningen die door een niet-inwoner worden aangehouden door een Belgische tussenpersoon.

Belangrijk is ook dat niet alleen rekeningen van natuurlijke personen worden belast, maar ook deze van rechtspersonen en oprichters van juridische constructies zoals stichtingen. Deze taks geldt dus ongeacht wie de titularis is van de rekening.

De taks geldt daarnaast voor alle financiële instrumenten die worden aangehouden via een effectenrekening. Zowel klassieke aandelen en obligaties worden geviseerd, alsook afgeleide producten (denk aan opties, warranten, swaps…). De enige uitzondering zijn aandelen op naam die geregistreerd zijn in een aandelenregister en niet worden aangehouden op een effectenrekening.

Tarief

Het tarief is 0,15% en wordt geheven op de volledige gemiddelde waarde van de effectenrekening. Er is met andere woorden geen vrijstelling voor de eerste 1 miljoen. Van zodra de rekening de drempel overschrijdt, zal de volledige waarde belast worden aan 0,15%.

Drempel

De TER viseert alleen effectenrekeningen die gemiddeld meer dan 1 miljoen euro waard zijn op basis van 4 referentietijdstippen (31/12, 31/03, 30/06 en 30/09) gedurende de referentieperiode, die loopt van 1 oktober tot 30 september. De eerste referentieperiode zal echter lopen van 26 februari 2021 tot 30 september 2021.

Heffing, aangifte en betaling

Voor effectenrekeningen aangehouden door een Belgisch tussenpersoon (bv. een Belgische bank), zal deze tussenpersoon instaan voor de inhouding, aangifte en betaling van de TER.

Voor effectenrekeningen aangehouden in het buitenland die onder de toepassing van de TER vallen, zal de titularis zelf aangifte moeten doen via Myminfin. Dit moet ten laatste op het moment gebeuren waarop ook uw aangifte in de personenbelasting moet ingediend worden.

Antimisbruik

Om misbruik te kunnen beteugelen, voorziet de wet ook in een antimisbruikbepaling. Zo wordt er misbruik vermoed wanneer er zonder goede reden zou worden overgegaan tot het splitsen of overdragen van rekeningen om zo onder de drempel van 1 miljoen euro te komen. In dat geval zal de TER alsnog kunnen worden toegepast door de fiscus, eventueel verhoogd met een boete.

De nieuwe taks op de effectenrekeningen werpt een breed net en vist zo op alle effectenrekeningen die boven de drempel uitkomen. Vennootschappen en stichtingen die reserves aanhouden op een effectenrekening komen hierdoor ook in het vizier. Van Havermaet kan u assisteren en voorbereiden op de eventuele impact van deze nieuwe taks. Neem hiervoor contact met ons op. 

 

 

Nieuwsbrief

Wij zijn er om u op zowel fiscaal, financieel als juridisch vlak professioneel te adviseren. Blijf op de hoogte en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
BTW: BE 428.179.774
© Van Havermaet Family Office 2023