Terug naar overzicht
15 augustus 2016

Successieplanning: what’s in a name?

Successieplanning? Dat is meer dan alleen maar vermogen overdragen aan de volgende generatie. Het is een proces waarbij de wensen en doelstellingen van klanten primeren en niet louter een techniek om successierechten te besparen. Als tip willen wij u meegeven dat u eerst moet kijken naar technieken zonder schenking, alvorens u helemaal uit te kleden voor het slapengaan.

Testament successieplanning

Een heel eenvoudige en goedkope manier om aan successieplanning te doen? Via een testament! Zo kan u niet alleen bepalen bij wie uw vermogen na uw overlijden terecht moet komen, u zal dit eveneens fiscaal kunnen optimaliseren. Denk maar aan een keuzebeding voor de gezinswoning, restlegaat, duo-legaat, generation skipping, … Bijkomende voordelen zijn dat u tijdens uw leven geen vermogen moet overdragen en dat een testament op ieder ogenblik kan worden herroepen. Bovendien kan een testament onderhands worden opgesteld.

Koppel voorwaarden aan uw schenking

Indien u toch vermogen wil overdragen, zorg er dan voor dat u voldoende voorwaarden aan uw schenking koppelt. Zo kan er een financiële last worden gekoppeld aan de schenking waardoor u jaarlijks een bepaald percentage van het geschonken vermogen kan opvragen. Enkele voorbeelden: u kan een uitsluitingsclausule voorzien waardoor het vermogen eigendom moet blijven van uw kinderen, of u kan een voorbehoud van vruchtgebruik maken waardoor u stemrecht behoudt op de algemene vergadering, enzovoort. Wanneer u de controle over het geschonken vermogen wil versterken, kan het aangewezen zijn om voorafgaand een controlestructuur op te richten.

Familiale vennootschappen

Sinds 1 januari 2012 is een gunstmaatregel voor familiale vennootschappen van kracht waardoor zij aandelen (onder voorwaarden) kunnen vererven aan een vast recht van 3% of 7%, hetzij geschonken aan 0% schenkingsrecht. Twijfelt u of uw vennootschap hiervoor al dan niet in aanmerking komt, vraag dan attesten aan zodat u weet waar uw erfgenamen voor staan bij uw overlijden. Indien de vennootschap kwalificeert, stel u dan de vraag of u überhaupt nu al definitief vermogen wil schenken aan jonge kinderen…

Zorgvolmacht

Tot slot raden wij iedereen aan om na te denken over een situatie waarin u niet meer bekwaam bent om handelingen te stellen. Denk maar aan coma, dementie, …

De nieuwe wet inzake onbekwaamheid, die in werking trad op 1 september 2014, geeft u enerzijds de mogelijkheid om zelf uw vertegenwoordiger en bewindvoerder aan te stellen. Anderzijds kan u nu al volmachten geven voor het uitvoeren van een schenking, verkoop van een woning, enz. Hierdoor bent u er zeker van dat u omringd wordt door de geschikte personen en dat uw wensen ook zullen worden ingewilligd.

Meer weten over successieplanning? Of zit u met specifieke vragen hieromtrent? Aarzel niet ons te contacteren, ons team van experten staat steeds voor u klaar!

Nieuwsbrief

Wij zijn er om u op zowel fiscaal, financieel als juridisch vlak professioneel te adviseren. Blijf op de hoogte en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
BTW: BE 428.179.774
© Van Havermaet Family Office 2023