Terug naar overzicht
17 februari 2022

Family Office Services

Wat is een Family Office?

De term “Family Office” is de afgelopen jaren alomtegenwoordig geworden in de wereldwijde – en ook Belgische – financiële dienstensector. Dat is niet verwonderlijk, gegeven het feit dat er voor vele bedrijfsfamilies een vermogensoverdracht zit aan te komen. Over het algemeen zijn Family Offices dus bedoeld om familieleden voor te bereiden op het collectief beheren, onderhouden en laten groeien van hun vermogen over meerdere generaties. Family Offices kunnen families helpen bij het managen van talrijke risico’s die met vermogen gepaard gaan. Naast het aanbieden van een potentieel breed scala aan diensten, zoals fiscale, fiduciaire en compliance behoeften, vermogensbeheer, risicobeheer, estate planning, geven zij ook advies rond filantropie, financiële opleidingsprogramma’s en coachingtrajecten voor familieleden, family governance en bedrijfsoverdracht. De Family Office heeft idealiter als hoger doel om generaties te overbruggen om de continuïteit en samenhang te creëren onder familieleden rondom hun vermogen.

Een universele academische definitie van een ‘Family Office’ ontbreekt momenteel nog. Ward (2008) hanteert in een wetenschappelijke publicatie een ruime definitie: “Een Family Office is een professionele organisatie met als doel het beheren van het familievermogen en familie-aangelegenheden en die het mogelijk maakt om de werking van effectief management in bedrijfsfamilies te herdefiniëren op basis van drie pijlers: bedrijf, familie en vermogen.”

Family Office Services

Het opzetten van een Single Family Office, waarbij de centrale focus volledig op één familie ligt, heeft uiteraard een zware exploitatiekost. Een veelgebruikte vuistregel is daarom een drempel van 100 miljoen EUR aan liquide activa – wat maakt dat deze oplossing niet voor iedere bedrijfsfamilie is weggelegd.

Toch hebben ook kleinere bedrijfsfamilies vandaag de dag steeds meer nood aan advies omtrent het behoud van de familiewaarden en het nastreven van hun investeringsdoelen op lange termijn. Voor vele bedrijfsfamilies kunnen deze diensten verleend worden in het kader van Family Office Services. Vooreerst wordt hierbij een overzicht gemaakt van het globale vermogen van de familie, zijnde het bedrijfsvermogen en het private vermogen (roerende beleggingen, vastgoed en kunst). Vervolgens wordt dit vermogen gestructureerd, rekening houdend met de waarden en de financiële doelstellingen van de familie, en dat op een fiscaalvriendelijke manier. Naast de technische complexiteit van vermogensadvies en estate planning bestaan Family Office Services uit het aanpakken van governance kwesties zoals de overdracht van het familiebedrijf, familie-communicatie, familiale governance (installatie van een familieforum), corporate governance (organisatie van een raad van advies of activering van de raad van bestuur), filantropie, diverse opleidingen voor familieleden en coaching van de intredende en uittredende familieleden. Dit heeft als voordeel dat belangrijke familiewaarden worden behouden, en dat meerdere generaties gewapend worden met de vaardigheden om in de toekomst de juiste beslissingen te nemen.  Een proactieve in plaats van een reactieve aanpak, met de nadruk op goede planning – voor zowel verwachte als onverwachte levensgebeurtenissen binnen de familie.

Volledig onafhankelijk

In het belang van objectiviteit en integriteit moeten dienstverleners die Family Offices Services aanbieden noodzakelijkerwijs volledig onafhankelijk zijn, en geen enkel belang of voordeel hebben bij de oplossingen die ze aanbieden. Family Office Services brengen de beste onafhankelijke specialisten samen om hun klanten te helpen als interdisciplinair team en werken tegen een volledig transparante vergoeding. In deze aanpak is onafhankelijkheid de sleutel: samenwerken met het volledige spectrum van adviseurs, met daarbij toegang tot hoogwaardige oplossingen en expertise om kansen te identificeren die duidelijkheid en efficiëntie kunnen brengen voor het geheel. Onze VAN HAVERMAET Family Office Servies zijn vanaf de expertises opgebouwd om aan de specifieke behoeften van elke familie te voldoen en worden niet gedicteerd door in-house producten of oplossingen.

 

Publicatiedatum: 17/02/2022

 

Bronnen:

  • Kenyon-Rouvinez, D., & Park, J. E. (2020). Family Office Research Review. The Journal of Wealth Management22(4), 8-20
  • Rivo-López, E., Villanueva-Villar, M., Vaquero-García, A., & Lago-Peñas, S. (2017). Family offices. What, why and what for. Organizational Dynamics46(4), 262-270
  • Rivo-López, E., Villanueva-Villar, M., Suárez-Blázquez, G., & Reyes-Santías, F. (2020). How does a business family manage its wealth? A family office perspective. Journal of Family Business Management
  • Kozinska, M. (2021). The Competitive Advantages of Multi-Family Offices over Banks in Serving Wealthy Clients in Poland. European Journal of Family Business11(2).
  • Ward, J. L. (2008). How values dilemmas underscore the difficult issues of governing the large, enterprising family. In Family Values and Value Creation (pp. 102-124). Palgrave Macmillan, London.
  • Rosplock, K. (2020). The complete family office handbook: A guide for affluent families and the advisors who serve them. John Wiley & Sons.

Nieuwsbrief

Wij zijn er om u op zowel fiscaal, financieel als juridisch vlak professioneel te adviseren. Blijf op de hoogte en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
BTW: BE 428.179.774
© Van Havermaet Family Office 2024