Terug naar overzicht
24 oktober 2016

De externe bestuurder

Streven naar deugdelijk bestuur, ofwel een goede corporate governance, staat gelijk aan het verhogen van de kwaliteit van de onderneming. Een actieve raad van bestuur speelt hierbij een belangrijke rol. Door het aanstellen van een externe, niet-familiale bestuurder versterkt het onafhankelijke karakter van de raad van bestuur.

 

NUT VAN EEN EXTERNE BESTUURDER

De externe bestuurder heeft in de eerste plaats een sterk adviserende functie. De toegevoegde expertise die hij kan leveren vormt dan ook een belangrijke factor bij zijn aanstelling. Hij zal op een objectieve manier de belangen van het familiebedrijf verdedigen en de belangen van alle aandeelhouders behartigen. Professionele externe bestuurders zullen eveneens het strategische denken stimuleren. Door hun ervaring en verruimde blik, zal het risico op tunnelvisie binnen de organisatie verminderen.
Naast hun expertise fungeren externe bestuurders in een familiebedrijf ook als objectiverend klankbord of bemiddelaar voor de familie. Door zijn onafhankelijkheid kan een externe bestuurder toezien dat familiale motieven niet de bovenhand krijgen op bedrijfsmatige beslissingen.
Een onafhankelijke raad van bestuur met externen kan onder meer knopen doorhakken bij netelige kwesties die een weerslag hebben op familieleden, de integratie van een niet-familiale CEO faciliteren, of het opvolgingsproces naar de volgende generatie begeleiden.
Het aanstellen van een externe bestuurder vormt veelal een hefboom voor het professionaliseren van de raad van bestuur en zorgt ervoor dat discipline en verantwoordelijkheidszin toenemen.

AFSPRAKEN

Het standpunt van de familieleden ten opzichte van de rol van een externe bestuurder in het familiebedrijf, wordt best neergeschreven in het familiecharter. Dit beschrijft onder meer het gewenste profiel en de proportionele verhouding tussen familieleden en externen.
De concrete taken van de externe bestuurder worden opgenomen in het intern reglement van de raad van bestuur.

Nieuwsbrief

Wij zijn er om u op zowel fiscaal, financieel als juridisch vlak professioneel te adviseren. Blijf op de hoogte en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
BTW: BE 428.179.774
© Van Havermaet Family Office 2023