Terug naar overzicht
07 juli 2020

Afschaffing kaasroute… Wacht niet tot Sinterklaas om te schenken

Een paar weken geleden lieten enkele politieke partijen een bommetje los op de fiscale wereld: zij dienden een wetsvoorstel in tot afschaffing van de zogenaamde ‘kaasroute’. Wat in eerste instantie deed denken aan de mislukte poging van VLABEL enkele jaren terug, lijkt nu toch verrassend snel werkelijkheid te worden.

Afschaffing kaasroute: waarover gaat het precies?

Wij vatten nog even kort voor u samen.

Bij heel wat roerende schenkingen is de tussenkomst van een notaris vereist en kan geen gebruik worden gemaakt van een klassieke hand- of bankgift. Denk bijvoorbeeld aan de schenking van aandelen van een vennootschap, een schenking van een beleggingsportefeuille met voorbehoud van vruchtgebruik, de schenking van een vordering … . Hierbij heeft u de keuze tussen een notaris in België of in het buitenland. Opteert u ervoor om de schenking te laten verlijden voor een buitenlandse notaris, zoals bijvoorbeeld een notaris in Nederland, dan vermijdt u schenkbelasting aangezien die akte niet verplicht moet worden geregistreerd in België. U bespaart aldus 3% (in rechte lijn en tussen echtgenoten of partners) of 7% (anderen) over het geschonken vermogen. U neemt dan wel een risico. Indien de schenker overlijdt binnen een termijn van drie jaar na de schenking, is alsnog erfbelasting op het geschonken bedrag verschuldigd. De tarieven kunnen dan oplopen tot 27% (in rechte lijn en tussen echtgenoten of partners) of 55% (anderen). Het voorliggende wetsvoorstel beoogt dat roerende schenkingen voor een buitenlandse notaris voortaan verplicht moeten worden geregistreerd in België, waardoor schenkbelasting verschuldigd wordt.

Voor een uitgebreidere bespreking en een kritische noot verwijzen wij graag naar onze nieuwsflash die verscheen op 17 juni 2020.

Dinsdag werd het wetsvoorstel alvast voor de tweede maal besproken in de Kamercommissie Financiën en kon het op heel wat steun rekenen, slechts een minderheid onthield zich. De inwerkingtreding is voorzien op 1 december 2020.

Indien u van plan was om een onbelaste notariële schenking te doen van roerend vermogen, is het best om hier niet te lang mee te wachten. Ons team van experten staat u hierin uiteraard graag bij.

 

Wij trachten u zo goed en zo snel mogelijk te informeren. De inhoud van dit artikel is gebaseerd op de beschikbare informatie op het ogenblik van de publicatie ervan. De standpunten in onze publicaties kunnen wijzigen naar aanleiding van updates. Deze nieuwsbrief is bijgevolg louter informatief en creëert geen bindend of exhaustief advies. Uiteraard trachten wij onze teksten zo snel mogelijk aan te passen aan de wijzigende richtlijnen en regelgeving. Voor vragen of advisering kan u contact opnemen met ons kantoor.

Nieuwsbrief

Wij zijn er om u op zowel fiscaal, financieel als juridisch vlak professioneel te adviseren. Blijf op de hoogte en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
BTW: BE 428.179.774
© Van Havermaet Family Office 2023